Fixed en Growth Mindset Uitgelegd

Benieuwd waarom sommige mensen meer succes boeken? Waarom sommigen zich gedreven voelen om te leren en te groeien? Het draait allemaal om mindset - de sleutel tot hoe we onszelf, onze capaciteiten en potentie zien. Carol Dweck, een bekende psychologe, onderscheidt twee mindsets: the fixed en growth mindset. Ontdek hoe deze denkwijzen ons gedrag, succes en ontwikkeling beïnvloeden.

Wat is een Fixed Mindset?

Fixed en Growth Mindset

Een fixed mindset is gebaseerd op de overtuiging dat onze kwaliteiten, capaciteiten en intelligentie vastliggen. Mensen met een fixed mindset geloven dat ze geboren zijn met een bepaalde hoeveelheid talent en vaardigheden die niet kunnen veranderen. Ze denken dat succes afhangt van hun aangeboren gaven en niet van hun inspanningen.

Mensen met een fixed mindset vermijden vaak uitdagingen uit angst om te falen of hun tekortkomingen bloot te leggen. Ze zien fouten als bewijs van hun onvermogen en niet als leermogelijkheden. Ze negeren of verwerpen feedback en kritiek die hun zelfbeeld bedreigt. Ze voelen zich bedreigd door het succes van anderen en vergelijken zichzelf voortdurend met anderen.

Een voorbeeld van een fixed mindset is wanneer iemand gelooft dat hij of zij niet goed is in wiskunde en dit als een onveranderlijk kenmerk beschouwt, waardoor hij of zij geen moeite doet om zijn of haar wiskundige vaardigheden te verbeteren.

Nadelen van een Fixed Mindset

Nadelen van een Fixed Mindset

Een fixed mindset kan leiden tot belemmerende overtuigingen die groei in de weg staan. Enkele kenmerken zijn:

 • Vermijden van uitdagingen: Mensen met een fixed mindset kunnen uitdagingen vermijden uit angst om te falen. Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn of dat ze niet over de juiste vaardigheden beschikken.
 • Beperkt door mislukking: Mislukking wordt gezien als een definitief teken van onbekwaamheid en wordt vaak vermeden. Mensen met een fixed mindset geven snel op als iets moeilijk wordt of als ze fouten maken.
 • Weerstand tegen feedback: In plaats van feedback te omarmen, kan een fixed mindset ervoor zorgen dat mensen defensief reageren op kritiek. Ze zien feedback als een persoonlijke aanval of als een bewijs van hun tekortkomingen.

Wat is een Growth Mindset?

Voordelen van een growth mindset
In tegenstelling hiermee omarmt een growth mindset de overtuiging dat onze capaciteiten en intelligentie ontwikkelbaar zijn door toewijding, inspanning en doorzettingsvermogen. Mensen met een growth mindset denken vaak in termen van “ik kan het leren” of “ik kan het beter doen”. Ze meten hun eigenwaarde aan hun inspanning en vooruitgang. Ze zijn niet bang om te falen of om dom over te komen.

Wat zijn de voordelen van een growth mindset?

growth mindset activiteit

Een growth mindset heeft veel voordelen voor ons welzijn, onze prestaties en onze relaties. Enkele voordelen zijn:

 • Meer motivatie: Een growth mindset stimuleert ons om onszelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen. We zien elke taak als een kans om te leren en te groeien, in plaats van als een test van onze bekwaamheid. We raken niet ontmoedigd door mislukking, maar gebruiken het als brandstof om harder te werken.
 • Meer veerkracht: Een growth mindset helpt ons om beter om te gaan met tegenslagen en stress. We zien obstakels als tijdelijk en overkomelijk, in plaats van als permanent en onvermijdelijk. We geven niet op bij moeilijkheden, maar zoeken naar manieren om ze te overwinnen.
 • Meer zelfvertrouwen: Een growth mindset versterkt ons zelfvertrouwen en zelfrespect. We waarderen onszelf niet op basis van onze prestaties of vergelijkingen met anderen, maar op basis van onze inspanningen en vooruitgang. We erkennen onze sterke punten en werken aan onze zwakke punten.
 • Meer creativiteit: Een growth mindset bevordert onze creativiteit en innovatie. We durven te experimenteren, te verkennen en te falen. We staan open voor nieuwe ideeën en perspectieven. We leren van onze fouten en verbeteren onszelf voortdurend.
 • Meer samenwerking: Een growth mindset verbetert onze relaties met anderen. We zijn meer geneigd om anderen te helpen, te ondersteunen en te waarderen. We staan open voor feedback en kritiek. We vieren het succes van anderen, in plaats van er jaloers op te zijn.

Hoe kun je een Growth Mindset ontwikkelen?

growth mindset ontwikkelen

Een growth mindset is een manier van denken die je helpt om te groeien en je potentieel te bereiken. Het is gebaseerd op het idee dat je vaardigheden en talenten kunt ontwikkelen door inspanning, leren en feedback. Om een growth mindset te ontwikkelen, moet je je bewust worden van je eigen denkpatronen en ze actief veranderen. Dit houdt in dat je jezelf ziet als iemand die kan leren en verbeteren, dat je uitdagingen verwelkomt als kansen en dat je fouten ziet als leermomenten.

Hier zijn enkele tips om je te helpen een growth mindset te ontwikkelen:

 • Verander je taalgebruik: Let op hoe je tegen jezelf en anderen praat. Vermijd woorden als “ik kan het niet”, “ik ben niet goed in” of “dat is te moeilijk”. Gebruik in plaats daarvan woorden als “ik kan het leren”, “ik kan beter worden” of “dat is een interessante uitdaging”. Gebruik ook het woord “nog” om jezelf eraan te herinneren dat je nog niet klaar bent met leren. Bijvoorbeeld: “Ik kan dit nog niet, maar ik ga het proberen” of “Ik snap dit nog niet, maar ik ga het uitzoeken”.
 • Omarm de groeizone: Zoek naar kansen om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen. Stap uit je comfortzone en doe iets wat je spannend of moeilijk vindt. Wees niet bang om fouten te maken of om hulp te vragen. Zie elke ervaring als een leermogelijkheid en vier je inspanning en vooruitgang.
 • Leer van feedback: Sta open voor feedback en zie het als een cadeau om jezelf te verbeteren. Luister aandachtig naar de feedback die je krijgt en probeer er iets van te leren. Bedank de persoon die je feedback geeft en vraag om verduidelijking of suggesties als je die nodig hebt. Pas de feedback toe op je werk of gedrag en evalueer de resultaten.

Herken jij jezelf in een growth mindset?

Conclusie: Fixed en Growth Mindset

Een growth mindset is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het helpt ons om een fixed mindset te overwinnen en om meer open te staan voor nieuwe mogelijkheden en leermomenten. Met een growth mindset kunnen we uitdagingen met meer vertrouwen en flexibiliteit aangaan, leren van onze fouten en onszelf blijven ontwikkelen. Het is een proces dat begint met bewustwording en het actief veranderen van ons denken. De voordelen zijn niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze relaties en interacties met anderen.

Wil je meer weten over daten en persoonlijke matchmaking? Bekijk dan mijn blogpost: 5 voordelen van samenwerken met een matchmaker of volg ons op Instagram en blijf op de hoogte van onze nieuwste updates.

Ben je single en nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Meld je vandaag nog hieronder aan voor een vrijblijvende online kennismaking en stel je open voor een nieuw avontuur!

Ready. Set. Date.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en krijg toegang tot Datebase met tijdelijk 5% korting.